19. Good Vibes.

In de blog over het (vi)eren van Oliver dan ben je ongetwijfeld de volgende zin tegengekomen:
met Oli samen leven is alles behalve saai, ........
Ik ben dankbaar en blij dat ik dit kan zeggen, ook nog na 22 jaar samen zijn waarvan dit jaar 18 in het echt verbonden...
Velen van jullie denken misschien dat de emigratie ons leven compleet op zijn kop heeft gezet, dat we elke dag een allesbehalve saai leven leiden hier. Deels is dit waar, echter ook wij komen zo nu en dan in een dagelijkse sleur terecht. Periodes of fasen die we ook kenden toen we nog in Nederland en Duitsland woonden.
 
In deze Inspiratieblog is het mijn bedoeling om het onderdeel SLEUR in je (langlopende) relatie eens anders te bekijken dan je misschien gewend bent.
Het is ook mijn bedoeling om mee te delen dat we de kracht van " werken aan je relatie" niet mogen onderschatten.
En is het mijn bedoeling om (voor ons goed werkende ) tips te delen die ervoor zorgen dat je samen vanuit een sleur weer in GOOD VIBES terecht kunt komen.
 
Maar voordat ik met die tips van wal steek eerst even hetvolgende....
Twee mensen, die een uitspraak hebben gedaan in het begin van ons huwelijk, zullen niet gauw meer uit mijn geheugen verdwijnen.
De uitspraken klinken als een mantra in me door als ik raad of hulp nodig heb 'van boven'.
1. De eerste was de ambtenares die ons voor de wet in het echt verbond.
Ze wilde ons het geheim van een lang en gezond huwelijk mee geven en sprak woorden als:
Als er momenten aanbreken waarop je relatie een uitdaging wordt of waarin je huwelijk in zwaar weer terecht komt, vergeet dan een ding niet...BLIJF COMMUNICEREN MET ELKAAR. Houd de communicatielijnen openen sluit je niet af voor elkaar.
2. De tweede persoon was een Duitse komediant waar we naar keken op tv en ook een boek van hebben gelezen.
In een van zijn sketches, waar hij zich als een Nederlandse vrouw voordeed die sprak over huwelijksperikelen, riep hij/zij herhaaldelijk:
Tja, liebe Leute....
LIEBE IST ARBEIT, ARBEIT, ARBEIT....Oli keek me daarna aan elkaar aan en zei ...JA, daar heeft ze wel gelijk in!
 
Werken aan GOOD VIBES is iets waar je samen verantwoordelijk voor bent!    Waar ieder water bij de wijn doet.
 
Wat ik vooral merk als we onbedoeld in zo'n sleur-periode terecht zijn gekomen is dat we kritischer worden naar elkaar.
Dat we neigen om meer de dingen te benoemen die mis gaan of die er niet zijn in plaats van te benoemen wat er goed gaat,
wat we leuk vinden aan elkaar.
De meest voorkomende reden waarom dat gebeurt, is vaak omdat een van de partners (of beide partners) tijdelijk niet lekker in hun vel zit(ten).
Je hebt dan de neiging om eerder negatief te reageren en hebt wellicht nergens zin in.
Oliver gebruikt soms deze woorden om dat aan mij duidelijk te maken:
" Ik merk dat ik weer een beetje 'donker' ben/ negatieve gedachtes heb ".
Wat het ook voor reden heeft, feit is...
je bent dus niet zo blij met jezelf, met je werk of je relatie(s) en dan is het lastig om blij te zijn voor je partner of positief te zijn naar hem of haar.
En voor je het weet is de energie laag en zit je meer dan anders samen naast elkaar op de bank of voel het alsof je langs elkaar heen leeft en dat je relatie weinig inhoud heeft op dat moment.
 
Wat je uit het bovenstaande dus mag opmaken is dat je op de eerste plaats ZELF verantwoordelijk bent voor de eventuele sleur waar je in terecht bent gekomen. Dat je ZELF verantwoordelijk bent om het "niet lekker in je vel zitten' aan tepakken.
Dat je dus aan JEZELF moet werken om weer in GOEDE VIBES terecht te komen. Niemand anders doet dat voor jou en daarom kun je en mag je jouw partner ook niet verantwoordelijk stellen voor het geluksgevoel in jezelf. Helaas denken veel mensen dat het wel zo werkt. Dat, als de ander maar verandert, jij je ook weer beter gaat voelen.
Om dat verwachtinggspatroon te leren loslaten zul je moeten beginnen met werken aan een GOOD VIBES BINNEN IN JEZELF !
Of met andere woorden, werk aan de liefdesrelatie met jezelf en je zult vanzelf merken dat ook de relatie met je partner verbetert.
 

De Tip!

Doe dingen waar jij blij van wordt en  geef jezelf vaak complimenten!
Ook als je iets heel kleins of "in jouw ogen" iets onbelangrijks doet.
Dat is de manier om uit de gedachtenwereld van de altijd aanwezige innerlijke criticus te stappen.
We zijn heel goed in kritiek geven naar onszelf en dus ook onze partner te bekritiseren.
Maar wanneer heb je nou voor het laatst jezelf een oprecht compliment gegeven? En aan je partner?
Vaak geven we minder complimenten naar elkaar naarmate we langer bij elkaar zijn.
Je denkt dat dat de ander toch wel weet wat je aan hem/haar waardeert na zoveel jaren samen zijn.
bron van deze plaatjes: www.confront.nl
!! (teveel) kritiek uiten of ontvangen neemt energie van je af, terwijl een oprecht compliment geven jezelf of de ander juist energie geeft!  Dat zie je wel op de tekst in het rode plaatje hierboven. Het stimuleert een positieve spiraal om nog beter je best te doen voor jezelf of voor elkaar.
 
Voor mij staat  COMPLIMENTEN GEVEN NAAR JEZELF EN ELKAAR op NUMMER 1 van de tips.
Onlangs voelde ik dat we als gezin daar wel weer wat meer aandacht aan mochten besteden en heb ik in een creatieve bui de onderstaande bladeren geschilderd.
Ze prijken nu bij ons op de koelkast als reminder dat we elke dag een zin van waardering uitspreken naar iemand (jezelf inbegrepen).
De zinnen op het papier zijn een voorbeeld van hoe je een compliment kunt beginnen.
 
Het leuke aan complimenten leren geven en leren ontvangen, is dat je het ook makkelijker gaat doen naar mensen die je niet kent.
Hier in Amerika is het heel gewoon om ineens een compliment te krijgen van iemand die achter je in de kassarij staat en ineens heel enthousiast roept: " Oh, I like the way you look in those clothes!" of laatst nog een compliment van een oudere zwarte meneer die tegen me zei: "You look so pretty!" Ja! Dat doet wat met je;), endorfine word aangemaakt in de hersenen en eigenlijk heb je daarna meteen zin om iemand anders ook een compliment te geven!
 

Andere Tips!

Behalve het positief communiceren naar elkaar en weten dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk (en niet je partner!), zijn er nog andere tips die ons de afgelopen jaren geholpen hebben om onze relatie verfrissend en vernieuwend te houden.
Misschien staan er dingen bij die jij/jullie ook samen doen en wellicht hebben jullie ook nog tips voor ons! Het is altijd leuk als stellen elkaar inspireren!
 
* Bedenk om de beurt een leuke (nieuwe) activiteit. Doe het minimaal eens per maand en verras elkaar hier mee. Sta open voor wat de ander heeft bedacht en bekritiseer of veroordeel het niet meteen met zinnen als: " O nee, dat is toch niets voor mij" .
* Ga samen uit, onder mensen zijn is een welkome afleiding om je even uit de sleur te halen. Je kunt dit samen doen of met vrienden uitgaan. Vooral als je kinderen hebt, heb je de neiging minder uit te gaan. Plan dit bewust en zorg voor oppas (als de kids nog te jong zijn om alleen thuis te blijven).
* Ontdek een gezamelijke (nieuwe) hobby. Samen koken,samen wandelen, samen mountainbiken...wat het ook is, geniet er samen van.
* Samen hetzelfde boek lezen en er tussendoor samen over praten.
* Breng ook tijd door zonder elkaar! Het is heel verfrissend als ieder zijn eigen hobbys heeft, of plaatsen heeft waar hij/zij iets voor zichzelf kan doen. Het is leuk om daar dan naderhand samen over te communiceren.
* Lach veel met elkaar. Kietel of stoeibuien , samen naar een humoristische film kijken kunnen weer wat leven in de brouwerij brengen.
* Koop eens kleding die je man/ vrouw leuk vind om je in te zien lopen. Zo zag Oliver laatst een jurkje tijdens een gezamelijk shopmoment voor een Black and White gala, dat ik waarschijnlijk straal voorbij was gelopen. Hij vroeg me het aan te passen en ik zei..." waarom niet"( in plaats van" dat is toch niets voor mij!)
Het is nu onderdeel van mijn kledingkast, omdat het toch eigenlijk erg leuk stond!
* Blijf nieuwsgierig naar elkaars ontwikkeling en stel eens diepere vragen aan elkaar!
Wij hebben ook erg genoten van het interview dat we Oli hebben afgenomen. Dat kan een manier zijn om over een bepaald onderwerp net even iets meer te weten te komen. Wij vinden het belangrijk om ook de kinderen mee te geven dat open staan voor de leefwijze en keuzes die een ander maakt heel verrijkend kan zijn.
 
We zijn benieuwd of we jullie hebben kunnen inspireren met deze tips!
 
Laten we samen zorgen voor GOOD VIBES en samen zorgen voor een  "wij leven nog lang en gelukkig'  in onze relaties !!!
Rachel:)
 
 
 
 
 
 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

VorigeblogsOnze vorige blog berichten zijn terug te lezen via het menu-item "Vorige blogs" boven de menubalk

blijfopdehoogte

Meld je aan en je wordt op de hoogte gesteld van onze nieuwe berichten
Vul a.u.b. uw naam in
Vul a.u.b uw mailadres in